Voorkom naheffing kinderopvangtoeslag

Voor werkende ouders is kinderopvang een van de grootste uitgavenposten. Om de pijn in de portemonnee te verzachten, krijgen zij daarvoor kinderopvangtoeslag. Maar met deze toeslag gaat het opvallend vaak mis. Hoe zijn forse naheffingen te voorkomen?

Dit is inderdaad een probleem”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink). Omdat zowel het inkomen van de ouders als het aantal afgenomen uren bij de opvang regelmatig kan wijzigen, kan het voorkomen dat de Belastingdienst maandenlang een te hoge kinderopvangtoeslag uitkeert. Bij twee kinderen gaat het per jaar al snel over een paar duizend euro die weer moet worden terugbetaald.
Volgens Jellesma zijn er bepaalde dingen die vaders en moeders kunnen doen om problemen met de kinderopvangtoeslag te vermijden. „Het belangrijkste uitgangspunt is dat je zelf verantwoordelijk bent, ongeacht of de toeslag rechtstreeks wordt overgemaakt aan de kinderopvang”, benadrukt de Boink-voorzitter. „Geef wijzigingen daarom op tijd door aan de Belastingdienst. En geef je inkomen niet te laag op, want dan krijg je een hogere kinderopvangtoeslag en loop je het risico dat je later weer veel geld moet terugstorten”, waarschuwt hij.
„Dit is inderdaad een probleem”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink). Omdat zowel het inkomen van de ouders als het aantal afgenomen uren bij de opvang regelmatig kan wijzigen, kan het voorkomen dat de Belastingdienst maandenlang een te hoge kinderopvangtoeslag uitkeert. Bij twee kinderen gaat het per jaar al snel over een paar duizend euro die weer moet worden terugbetaald.
Volgens Jellesma zijn er bepaalde dingen die vaders en moeders kunnen doen om problemen met de kinderopvangtoeslag te vermijden. „Het belangrijkste uitgangspunt is dat je zelf verantwoordelijk bent, ongeacht of de toeslag rechtstreeks wordt overgemaakt aan de kinderopvang”, benadrukt de Boink-voorzitter. „Geef wijzigingen daarom op tijd door aan de Belastingdienst. En geef je inkomen niet te laag op, want dan krijg je een hogere kinderopvangtoeslag en loop je het risico dat je later weer veel geld moet terugstorten”,waarschuwt hij.
Honderden ouders zijn dit jaar in het nieuws gekomen, omdat hun kinderopvangtoeslag ten onrechte is stopgezet door fouten van de Belastingdienst. Daarnaast ontvangen veel werkende ouders ieder jaar een te hoge toeslag voor de opvang van hun kroost en moeten zij die vervolgens weer terugbetalen aan de fiscus.
Om dit probleem aan te pakken, werkt Boink met de Belastingdienst aan een kinderopvangtoeslag-app. Deze app legt uit hoe ouders op de website van de Belastingdienst hun persoonlijke situatie kunnen bekijken en wijzigingen inzake hun inkomen of het aantal opvang-uren kunnen doorgeven. Boink hoopt dat ouders met behulp van de app minder fouten maken en wijzigingen sneller zullen melden, waardoor de correcte kinderopvangtoeslag kan worden uitgekeerd. Het is de bedoeling dat de app dit jaar gelanceerd wordt.